Home

Achtergrond 182 x bekeken

Subsidie voor arbovriendelijke innovatie

Boeren en tuinders die zelf een arbeidsvriendelijke bedrijfsmiddel ontwikkelen, kunnen hiervoor subsidie aanvragen. De eerste indieningsperiode dit jaar voor de Subsidieregeling Preventie van Arbeidsuitval (SPA) loopt van 14 maart tot en met 29 april.

Deze subsidiemogelijkheid is een aanvulling op de Farbo-regeling die ondernemers in staat stelt met steun een voorgeschreven arbeidsmiddel aan te schaffen. Het maximale subsidiebedrag voor de SPA bedraagt vijftig procent van de ontwikkelingskosten, met een maximum € 95.000. Het totale budget voor dit jaar is € 1,2 miljoen. De tweede indieningsperiode loopt van 15 augustus tot 29 september.

Om in aanmerking te komen, moet een bedrijfsmiddel worden ontwikkeld dat een bepaald risico in het arbeidsproces verkleint. Het gaat om gevaren die ontstaan door overbelasting, repeterende bewegingen, schadelijk geluid, stof en oplosmiddelen. Verder kan een bijdrage verkregen worden voor projecten die de inzet van arbeidsgehandicapten vergroten door het gebruik van technologische vernieuwingen.

Ondernemers die een aanvraag willen indienen, moeten wel over een lange adem beschikken. Dit komt met name doordat een projectplan is vereist van tussen de 15 en 25 pagina’s. Deze moet de volgende hoofdstukken bevatten: Probleemstelling en doelstelling, Innovatieve technologie, Maatschappelijk voordeel, Economisch perspectief, Implementatie, Uitvoering van het project, Onderbouwing begroting en Tijdplan. Daarnaast moet een aanvraagformulier worden ingevuld en een aantal bijlagen worden meegestuurd (waaronder een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de laatste goedgekeurde jaarrekening).

De behandeling van aanvragen duurt maximaal vier maanden, gerekend vanaf de sluitingsdatum van de indieningsperiode. Ondernemers krijgen dus voor eind augustus bericht of hun projecten in aanmerking komen voor subsidie.

In 2004 kwam een groot deel van de goedgekeurde aanvragen uit de agrarische sector. Een daarvan was de ontwikkeling van een oogstmachine voor sla en andijvie. Het apparaat kan de gewassen lossnijden van de grond en ze daarna automatisch opvoeren tot een hoogte van een meter. Werknemers hoeven daardoor niet meer op de knieën te kruipen en vermijden zo knie- en rugklachten.

Meer informatie Website van SenterNovem over SPA (inclusief aanvraagformulier, toelichting en eerder goedgekeurde projecten)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.