Home

Achtergrond

Problemen aanvraag groen-labelkas

Tuinders met plannen voor een groen-labelkas zullen deze nog even in de koelkast moeten zetten. Het is nog onduidelijk hoe ze aan de benodigde punten moeten komen om subsidie te ontvangen. Alfa Accountants, LTB Adviseurs en Agro AdviesBuro hebben in een brief aan Stichting Milieukeur (SMK) om duidelijkheid gevraagd.

Sinds 1 januari komen tuinders die een groen-labelkas willen bouwen in aanmerking voor belastingaftrek van 40 procent van de kosten. Daarvoor moeten 85 punten voor lichte en 100 voor zware stookteelt worden verzameld. Maar hoe zij daar aan moeten komen, is nog onduidelijk.

Dit komt met name doordat het certificatieschema voor de berekening van de isolatiewaarde (u-waarde) nog niet definitief is vastgesteld. De adviesbureaus vinden bovendien het computerprogramma dat door TNO is ontwikkeld om dat u-waarde te berekenen, te duur en te ingewikkeld. Zij hebben SMK gevraagd of het eenvoudiger kan.

Volgens de adviesbureaus moet er snel duidelijkheid komen. Vanaf halverwege maart moeten de in dit jaar aangegane verplichtingen gemeld worden om voor de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vrije aftrek milieu-investeringen (Vamil) in aanmerking te komen. Op dat moment moeten er voorlopige certificaten beschikbaar zijn. Maar die worden nu nog niet uitgegeven.

Secretaris Herman Docters van Leeuwen van het College van Deskundigen van SMK wilde dinsdag nog niet inhoudelijk reageren op de brief. Ook wil hij niet zeggen hoe het komt dat het opstellen van het certificatieschema vertraging heeft opgelopen. SMK beraadt zich nu op de brief van de adviesbureaus.

Lees ook Meer geld voor aftrek milieu-investeringen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.