Home

Achtergrond 225 x bekeken

Oormerk bestellen binnen week na verlies

Voor een verloren oormerk moet binnen drie dagen tot een week een nieuwe worden besteld. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Den Haag in een zaak tussen de Algemene Inspectiedienst (AID) en een veehouder uit Bergambacht.

Daarmee heeft de rechter concrete invulling gegeven aan de regel dat een boer ‘terstond’ nadat hij het ontbreken van een oormerk heeft geconstateerd, een nieuwe moet bestellen. Wel zal in de toekomst dit criterium voor ieder bedrijf specifiek getoetst moeten worden.

Twee dagen voor de komst van de AID controleerde de boer uit Bergambacht zijn veestapel van 180 dieren. Toch vonden de inspecteurs acht koeien met maar één oormerk. De veehouder zag het gemis voor het eerst en concludeerde daarom dat de dieren hun oormerken moeten hebben verloren in de dagen tussen zijn eigen controle en die van de AID. De inspectiedienst geloofde hem niet en vond dat de veehouder had nagelaten terstond nieuwe oormerken te bestellen.

De boer kreeg daarom een boete opgelegd van € 154 per koe. Hij ging daar niet mee akkoord en stapte naar de rechter. Die oordeelde dat het aannemelijk is dat de oormerken zijn verdwenen in de twee tussenliggende dagen. Hij liet daarbij meewegen dat oormerken van slechte kwaliteit zijn, zoals de boer aantoonde met rapporten van het ministerie van LNV zelf. De veehouder werd dus in het gelijkgesteld. Hij kreeg van de rechter drie dagen tot een week de tijd om nieuwe oormerken te bestellen.

(Bron: Agrarisch Dagblad)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.