Home

Achtergrond 188 x bekeken

Ontbreken vv-certificaat leidt tot financiële schade

Telers moeten bij het tekenen van een aardappelcontract niet alleen letten op prijzen en de tonnen per hectare, maar ook op de andere inkoopvoorwaarden. In veel contracten zijn bepalingen opgenomen die de teler aansprakelijk stellen als hij geen voedselveiligheidscertificaat (vv-certificaat) heeft.

Dat zegt Jaap Haanstra van de LTO-werkgroep Consumptie-aardappelen en uien. Volgens Haanstra leert de ervaring dat veel telers nalaten goed te letten op de inkoopvoorwaarden. En dat kan ernstige gevolgen hebben.

In veel contracten is bepaald dat het ontbreken van een voedselveiligheidscertificaat een tekortkoming van de teler is. De afnemer kan dan op kosten van de boer een risico-analyse uit laten voeren. Ook kan de koper weigeren de aardappelen af te nemen en de schade die daardoor ontstaat, verhalen op de teler.

Vanaf dit jaar is een vv-certificaat verplicht voor fritesaardappelen, industriegroenten en suikerbieten. Telers van zetmeelaardappelen en granen hoeven pas volgend jaar een certificaat te hebben.

Haanstra vindt ook dat boeren geen contracten moeten tekenen met prijzen die lager zijn dan de eigen kostprijs. Dat is voor de oogst van 2005 in veel gevallen wel gebeurd. Aardappeltelers kunnen beter een gunstig moment op de optiemarkt afwachten, vindt Haanstra.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.