Home

Achtergrond

Minder mogelijkheden tot uitstel betaling belastingschuld

Boeren en tuinders met belastingschulden komen steeds minder in aanmerking voor een uitstelregeling. Volgens staatssecretaris Wijn (Financiën) is het niet bedoeling dat de Belastingdienst optreedt als een soort kredietverlener voor ondernemers met betalingsachterstand.

Dat schrijft Wijn in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen uit de Tweede Kamer. Het verlenen van uitstel voor belastingschulden kan betekenen dat het ondernemersrisico wordt overgedragen aan de Belastingdienst. En dat is niet de bedoeling, vindt Wijn.

De reden voor de strengere toepassing van het uitstelbeleid is dat de betalingsachterstand als percentage van de totale belasting- en premie-ontvangsten tussen 1999 en 2003 gestegen is van 2,4 naar 4,2 procent. Bij de wijziging van de Leidraad Invordering 1990 per 1 januari van dit jaar is het uitstelbeleid daarom geherformuleerd.

Ondernemers die geen passend aanbod tot afbetaling doen, wordt voortaan uitstel geweigerd. Zij zullen eerder een oplossing moeten zoeken bij zakelijke kredietverleners. Als dit niet lukt, volgt een faillissement. Maar volgens de staatssecretaris zal het gewijzigde beleid weinig extra faillissementen opleveren. Cijfers zijn echter nog niet bekend.Vorig jaar gingen moesten volgens het CBS bijna tweehonderd bedrijven in de agrarische sector (inclusief bosbouw, jacht en visserij) hun deuren sluiten.

Volgens Wijn is de strengere toepassing van het uitstelbeleid niet in strijd met het uitgangspunt van het kabinet om juist kleine ondernemers te ondersteunen. Hij vindt dat een soepel uitstelbeleid slechts voor een kleine groep ondernemers van toepassing is. Ook werkt het volgens Wijn concurrentieverstoring in de hand ten opzichte van bedrijven die wel op tijd betalen.

Meer informatie Brief van staatssecretaris Wijn

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.