Home

Achtergrond 434 x bekeken

Geen vrijstelling overdrachtsbelasting bij opvolging buiten gezin

Alleen kinderen van boeren en tuinders hebben recht op vrijstelling van overdrachtsbelasting in het geval van bedrijfsopvolging. Iemand die geen bloed- of aanverwant van de stoppende ondernemer is, komt niet in aanmerking.

Dit volgt uit een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch. Een notaris die het kantoor van zijn voormalige baas had overgenomen en geen overdrachtsbelasting had betaald voor het zakelijke gedeelte, ging in beroep tegen een naheffingsaanslag van de belastinginspecteur.

Volgens de notaris is de rechtvaardigingsgrond voor de beperking van de vrijstelling tot bloed- en aanverwanten komen te vervallen doordat de bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de inkomstenbelasting, die ook voor een beperkte kring gold, is verruimd. De rechter is het daar niet mee eens. Hij vindt dat de door de ondernemer aangehaalde wijziging een andere achtergrond heeft dan de voorziening voor vrijstelling van overdrachtsbelasting. De notaris moet de naheffingsaanslag dus gewoon betalen.

De vrijstelling van overdrachtsbelasting is ingevoerd om ondernemers te stimuleren niet te wachten met bedrijfsopvolging tot het overlijden. Een overdracht bij leven levert minder gevaar van versnippering van het bedrijfsvermogen op. Alleen kinderen, pleegkinderen, kleinkinderen en aanverwanten komen voor de vrijstelling in aanmerking.

Boeren en tuinders maken hier veelvuldig gebruik van. De meest voorkomende vorm van bedrijfsopvolging is immers die van vader op zoon. Maar ook oom-neef en broer-broer overdrachten komen veel voor. In die situaties geldt de vrijstellingsregeling dus niet.

Het is de twee keer dat het hof in Den Bosch uitspraak doet in een dergelijke zaak. In oktober 2001 oordeelde de rechter dat de vrijstellingsregeling wel van toepassing was, ook al ging het niet om een bedrijfsoverdracht tussen de omschreven bloed- of aanverwanten. Later werd deze beslissing voor de Hoge Raad teruggedraaid.

Meer informatie Uitspraak van het gerechtshof

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.