Home

Achtergrond 195 x bekeken

Forfortaire Minasnorm witvleeskalveren ook voor rosé

De Rechtbank in Arnhem heeft in een zaak van een rosé kalverhouder beslist dat tot 1 januari 2003 rosévleeskalveren ook na een leeftijd van 6 maanden in diercategorie 112 aangegeven kunnen worden. Dat betekent dat ze niet overgeboekt hoeven te worden naar een diercategorie voor dieren ouder dan 6 maanden.

De betreffende ondernemer had voor zijn Minasaangifte tot 2003 gekozen voor de categorie kalveren tot 6 maanden, die bedoeld is voor witvleeskalveren. Rosé vleeskalveren worden echter ouder. Accountantskantoor Accon, die de rechtzaak namens de vleeskalverhouder aanspande, stelt dat de forfaitaire Minas-normen voor witvleeskalveren tot 1 januari 2003 ook golden voor rosé vleeskalveren, zonder leeftijdsgrenzen te stellen aan de dieren.

Volgens Dienst Regelingen behoorden vleeskalveren ouder dan 6 maanden tot 2003 voor de Minas-normen in de categorie roodvleesproductie. Daarvoor golden hogere Minas-heffingen. De houder van rosé vleeskalveren zou daarom 15.000 euro extra aan Minas-heffingen moeten betalen. Accon heeft daar twee keer bezwaar tegen aangetekend, maar Dienst Regelingen wees die bezwaren af. De rechter geeft Accon echter gelijk, waardoor de vleeskalverhouder de extra Minas-heffingen niet hoeft te betalen. Dienst Regelingen kan nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.