Home

Achtergrond

Flevoland wijst twee foerageergebieden aan

De provincie Flevoland heeft twee nieuwe foerageergebieden aangewezen voor ganzen en smienten. In totaal gaat het om 1271 hectare. Daarbinnen vallen kavels van naar schatting veertig boeren.

Er komen foerageergebieden in Oostelijk Flevoland en in de Noordoostpolder. De terreinen liggen op een deel van de percelen van boeren die zijn aangesloten bij de agrarische natuurverenigingen ‘Kop van de NOP’ en ‘Rivierduin’. Op dit moment zijn er nog geen plattegronden beschikbaar met de exacte grenzen van de foerageergebieden.

Met de aanwijzing van deze twee gebieden heeft de provincie voldaan aan de verplichting dat er 2271 hectare voor ganzen en smienten moet komen. Afgelopen zomer is 1000 hectare aangewezen in de Oostvaardersplassen. Flevoland is daarmee de vierde provincie die alle foerageergebieden heeft ingetekend. Overijssel, Limburg en Gelderland deden dit al eerder.

Flevoland wil de gebieden laten opnemen in het Gebiedsplan voor Agrarisch Natuurbeheer. Als dat is gebeurd, kunnen de betrokken boeren waarschijnlijk vanaf juni een aanvraag doen voor de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (SAN). Dan moeten de subsidiepakketten wel eerst goedgekeurd worden door de Europese Commissie.

Lees ook SAN-pakketten voor ganzenopvang vanaf juni beschikbaar

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.