Home

Achtergrond

Druk met rooien leliebollen

Loonbedrijf Bijdevaate rooit leliebollen in Oudleusen.

Het loonbedrijf is met vier kippers en twee rooimachines op het land om de bollen naar de spoelerij in Dalfsen te brengen. ”Als het goed loopt, dan rooien we 1 hectare per dag”, vertelt medewerker Alex van Gerner. In de buurt van Oudleusen liggen nog meer kleine percelen te wachten. ”We verwachten dat we nog wel een paar dagen bezig zijn.” Foto Ruud Ploeg

In het Groningse dorp ’t Zandt is gisteren voor de achttiende keer in korte tijd brand uitgebroken. Het gaat volgens de brandweer om een zeer grote brand in een schuur achter een boerderij. De brand is waarschijnlijk niet het werk van de pyromaan die het Groningse dorpje al een tijd in zijn greep houdt. Volgens de politie is de oorzaak vermoedelijk een oververhitte kachel. Niemand raakte gewond. Wel is er asbest is vrijgekomen. Daarom is de omgeving van de boerderij voor enkele dagen afgezet voor het verkeer. Foto ANP

Bovine Virus Diarree (BVD) is een veel voorkomende ziekte op melkveebedrijven. Op 45 procent van de bedrijven die deelnemen aan de BVD QuickScan van de Gezondheidsdienst voor Dieren heeft het jongvee antistoffen in het bloed tegen BVD. Daarnaast zitten op 85 procent van de bedrijven antistoffen in de tankmelk. Dat blijkt uit de uitslagen van 6.300 melkveehouders, die in de afgelopen jaren deelnamen aan de BVD QuickScan van de GD. Foto RB

Fruitteler Jos Gorissen uit het Limburgse Cadier en Keer oogst de eerste maretak die hij op appelbomen teelt. De maretak is een halfparasiet, die zich deels door zijn gastheer laat voeden. De wintergroene plant is in Nederland wettelijk beschermd, maar Gorissen heeft van het ministerie van LNV ontheffing gekregen omdat hij haar zelf kweekt. ”Gekweekte maretak mag verhandeld worden”, zegt hij. Gorissen verkoopt de takken voor kerst. Maretak wordt onder meer gebruikt in kerststukjes. Oud gebruik is rond de jaarwisseling een bos op te hangen om er ’ongestraft’ onder te mogen kussen. In vroeger tijden hingen bijgelovige boeren maretak in hun stal om hun vee vruchtbaar te houden. Foto Twan Wiermans

Landbouwminister Gerda Verburg heeft gisteren de nieuwe fabriek Solanic van aardappelzetmeelbedrijf Avebe geopend. De fabriek in het Drentse Gasselternijveen haalt plantaardige eiwitten uit reststromen van zetmeelaardappelen. De verschillende eiwitfracties zijn nu beschikbaar voor voedingsproducenten en straks ook voor de farmaceutische industrie. Daar kan het toegepast worden als huidontstekingsremmer. Voedingsproducenten hebben al veel belangstelling getoond voor de Solanic-eiwitten. Foto Solanic

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.