Home

Achtergrond

Certificatieschema groen-labelkas streng voor zware stookteelt

Tuinders die een groen-labelkas willen bouwen, moeten er rekening mee houden dat het voor zware stookteelt moeilijker wordt om aan het vereiste aantal punten te komen. Vrijdag publiceerde Stichting Milieukeur (SMK) de definitieve certificatiecriteria.

Ten opzichte van het concept zijn de eisen voor zware stookteelt zoals paprika verzwaard. Een kas die voldoet aan de criteria voor de isolatie (u-waarde) krijgt dertien punten minder dan in het oorspronkelijke plan. Weliswaar kunnen vijf punten meer worden verdiend met een kasdekreiniger, maar per saldo betekent dat nog altijd een verslechtering.

Met de publicatie van de definitieve criteria komt een einde aan de onduidelijkheid omtrent de puntentelling. De eerste anderhalve maand van dit jaar was het ongewis hoe tuinders aan het benodigde aantal punten zouden moeten komen. Dat kwam met name omdat de berekening voor de u-waarde nog niet was vastgesteld. Een aantal adviesbureaus had er bij SKM op aangedrongen snel helderheid te geven zodat tuinders aan de slag zouden kunnen.

Sinds 1 januari komen tuinders die een groen-labelkas willen bouwen in aanmerking voor belastingaftrek van veertig procent van de kosten. Daarvoor moeten 85 punten voor lichte en 100 voor zware stookteelt worden verzameld.

De eisen waaraan moet worden voldaan voor een groen-labelkas bestaan uit twee delen: de basiseisen en de keuzemaatregelen. Aan de basiseisen moet elk bedrijf voldoen. Van de keuzemaatregelen moet een aantal worden uitgevoerd om aan genoeg punten te komen. Tuinders die in aanmerking willen komen voor certificatie, kunnen contact opnemen met Ecas of SGS Product & Process Certification.

Lees ook Problemen aanvraag groen-labelkas
Meer informatie Certificatieschema
Meer informatie Website van Ecas
Meer informatie Website vsn SGS

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.