Home

Achtergrond

Boeren niet weg wegens Tweede Maasvlakte

Boeren en tuinders in de Midden-IJsselmonde moeten de keuze krijgen of ze willen vertrekken of niet. Dat heeft minister Peijs (V&W) vorige week gezegd in een discussie met de Kamer over de Tweede Maasvlakte.

De aanleiding voor het debat was de afwijzing van de plannen van het kabinet voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte door de Raad van State eind januari. Een van de kritiekpunten van de Raad was dat er geen onderzoek gedaan is naar de gevolgen van het plan voor boeren.

Om de aanleg van de Maasvlakte te compenseren, moet 750 hectare grond in natuur worden gezet. In het gebieden die daarvoor zijn aangewezen, zitten veel agrariërs. Wat er met hun bedrijven zou gaan gebeuren, was volstrekt onduidelijk. De WLTO had daarom bij de Raad van State beroep aangetekend.

Peijs denkt dat er niet voldoende geld is om alle boeren en tuinders uit te kopen. Zij hoeven mede daarom niet verplicht te vertrekken. Wel wil de minister dat de agrariërs die blijven aan agrarische natuurbeheer gaan doen.

Ondanks dat de Raad van State alle concrete beslissingen in de zogenoemde Planologische Kernbeslissing (PKB) over de Tweede Maasvlakte heeft afgewezen, gaat minister Peijs er van uit dat de aanleg niet vertraagd zal worden. Zij wil dat er al volgend jaar mee begonnen wordt. De uitbreiding zou dan al in 2010 klaar kunnen zijn. In april komt Peijs met aangepaste plannen.

Meer informatie Uitspraak van de Raad van State

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.