Home

Achtergrond

Bijzondere band

Liefdevolle band tussen oude man en zijn koe

Dagelijks voert hij de bijna tandeloze koe en maakt een ommetje met haar langs plattelandswegen. Zij beloont hem dagelijks met een liefdevolle lik in zijn gezicht en vertelt hem met lichaamstaal wanneer het tijd is om naar huis te gaan. Verslaggeefster Keri Welham van de Nieuw-Zeelandse krant Dominion Post was getuige van de bijzondere band tussen Ken Simmons en Silverside, de oude man en de koe. Foto A. Gorrie/Dominion Post

Fruitteler Douwe Dokter uit het Friese Tzummarum zet een partij perenbomen vast op een aanhangwagen. De negen bomen, ras Conférence, gaan naar het Drentse Hollandscheveld. Naar een particulier die ze heeft overgenomen. Met de verkoop van de 40 jaar oude bomen komt het einde van het fruitteeltbedrijf van hem en zijn vader weer een stukje dichterbij. Dokter (40) besloot twee jaar geleden met telen te stoppen om zich toe te spitsen op zijn handelsonderneming in containers, schaftwagens en trekkers; tot dan toe de neventak van het tuinbouwbedrijf. Dokter had 10.000 perenbomen, op 7 hectare. "We hebben nog zo’n 6.000 bomen te gaan. Ik denk dat over een paar jaar alles weg is". Foto Alex de Haan

Het zelf composteren van bloembollenafval is rendabel. De bollenteler bespaart op de kosten voor de afvoer van afval. De compostering kan het beste plaatsvinden in een schuur en dat vergt een investering, zegt Rik Heukers. Hij runt met Jan Bastiaanssen en Evert-Jan Daling het bloembollenbedrijf Bastiaanssen in Espel in Flevoland. Op de foto controleert hij de de composthoop van bollenafval. Door de compostering in een schuur blijft de temperatuur in de hoop op peil. Foto Axipress

Bramenteler Bert-Jan Pippel oogst Loch Ness-bramen in zijn kas in het Gelderse Haaften. Het fruit levert zijn bedrijf Pippel Bramen op dit moment 20 euro per kilo op. Vooral luxe hotels in landen als Rusland betalen grif. "Die gebruiken ze rond Kerstmis veel op van die chique feestjes, in salades en zo", weet Pippel. "De prijs is wel goed, maar niet gek voor deze tijd van het jaar." Pippel heeft 7 hectare bramen, waarvan een deel in de kas. Hij kan de vruchten bijna jaarrond telen. Foto VidiPhoto

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.