Home

Achtergrond

Arbeidsinspectie controleert vaker op illegale arbeid

De Arbeidsinspectie voert het aantal controles op illegale arbeid in de land- en tuinbouw op. Volgend jaar bezoekt de dienst ruim tienduizend bedrijven in verschillende sectoren. Vooral agrarische ondernemingen kunnen op veel belangstelling rekenen.

Dat staat in het jaarplan van de Arbeidsinspectie dat staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook de bouw, horeca en uitzendsector worden goed in de gaten gehouden. Dat zijn de branches die volgens het ministerie het meest gebruikmaken van illegale arbeid.

De hoogte van de boetes blijft hetzelfde. Bedrijven krijgen per illegale werknemer een boete van achtduizend euro. Datzelfde bedrag moeten ondernemers vanaf volgend jaar ook betalen als zij weigeren informatie te verstrekken over een mogelijk illegale werknemer. Maar dan moet de Tweede Kamer eerst akkoord gaan met het jaarplan.

Daarnaast richt de Arbeidsinspectie zich op zware lichamelijke belasting, gevaarlijke stoffen en machines, valgevaar en psychische belasting. In totaal worden in 2006 op dit gebied naar schatting 36.000 inspecties uitgevoerd, waarvan een groot deel in de land- en tuinbouw.

Lees ook Meer controles illegale arbeid tuinbouw
Meer informatie Jaarplan 2006 van de Arbeidsinspectie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.