Home

Achtergrond

Zandboxen in etalage

Zand als alternatieve boxbedekking

Het bureau organiseerde vandaag een cursusdag Werken met zandboxen. Organisator Bert-Jan Westerlaan: "Het gebruik van zand bevordert vooral het comfort voor de koe. Zij ligt lekkerder en staat door betere grip makkelijker op. De mestverwerking is wel lastiger en moet je simpel houden. De ziektedruk door mastitis en klauwproblemen is bij gebruik van zand lager." Foto Alex Mulder

Teeltvoorlichters inspecteerden vandaag voor de laatste keer de percelen spruitkool in Westmaas. Op de Spruitkoolboulevard doen de voorlichters morgen verslag van de laatste ontwikkelingen op het gebied van plaagbestrijding en rassenproeven. Daarnaast zijn ruim 25 bedrijven en instellingen vertegenwoordigd. De Spruitkoolboulevard trekt bezoekers uit de Nederlandse, maar ook de Belgische en Franse teelt, aldus de organisatie. Het doel van de dag is ontwikkelingen laagdrempelig te presenteren aan telers. Foto Rein Geleijnse

Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat laat het water over de IJkdijk stromen. Zij opende vanmiddag een "intelligente" dijk bij Nieuweschans. De IJkdijk is de nationale proeftuin voor de ontwikkeling van dijkbewakingssystemen. De technologie moet er voor zorgen dat dijken in de toekomst aanzienlijk beter bewaakt worden en daardoor veiliger zijn. De IJkdijk ligt in een kleine polder ten zuiden van Bellingwedde, in het beheersgebied van het waterschap Hunze en Aa’s. Foto ANP

De zoons van Jack Nicolaes, Luuk (12 jr, achtergrond) en Jean (10) zijn bezig met het prepareren van een nieuwe ligboxenstal. De stal, met als bedekking rubber matten, biedt ruimte aan zestig stuks jongvee van tussen de vier maanden en een jaar oud. De Limburgse melkveehouder is opgelucht dat de stal binnen zes maanden af was. "De stallenbouwers zijn zo druk, ik was allang blij toen ze begonnen!" In totaal melkt Nicolaes ongeveer negentig koeien. De zoons helpen graag, beaamt Nicolaes. "En daar doen we het voor." Foto Twan Wiermans

Veehouder Reitze Sybesma uit Akkrum (rechts) laadt samen met veerijder Gerrit Hoekstra de negenjarige koe Janna Oetske 22 in de veewagen. De koe kampte met een hoog celgetal in de melk, waardoor de veehouder besloot het dier af te voeren. "Een triest moment. Ze is relatief oud en het doet je toch wel wat als ze dan weggaat", aldus Sybesma. "Het is altijd jammer als je een koe moet afvoeren, zeker als ze verder nog fit is." Sybes­ma heeft in totaal negentig melkkoeien, waaronder twee nakomelingen van Janna Oetske 22. Foto Alex de Haan

Een medewerker van loonbedrijf Jan Rauw uit Achterberg zaait triticale, een kruising tussen rogge en tarwe. Het wintergewas staat op 11 hectare die behoren bij landgoed Prattenburg. Rauw vertelt dat zijn bedrijf de kleine 30 hectare bij Prattenburg, gelegen tussen Rhenen en Veenendaal, al sinds 1974 bewerkt voor de eigenaren van het landgoed. De ingezaaide triticale is van het ras Trimester en wordt straks geleverd aan het ontvangststation van Rijnvallei. Rauw past wisselbouw toe, het ene jaar staat er triticale op het perceel, het volgende mais. Foto Sjef Prins

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.