Home

Achtergrond

Versoepeling regels dienstverleners definitief per 1 december

De vereenvoudigde regels voor werkgevers die met eigen personeel uit landen waarvoor geen vrij verkeer van werknemers geldt in Nederland diensten levert, gaan definitief 1 december in. Vanaf die datum is geen tewerkstellingsvergunning meer vereist.

Dat blijkt uit publicatie in het Staatsblad. Naar eigen zeggen zet staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) ‘de deur voor het vrije verkeer van diensten in de Europese Unie verder open, maar handhaaft het beleid om misbruik en malafide praktijken te bestrijden.’

Onder de nieuwe regelgeving hoeft personeel van bonafide werkgevers uit ondermeer Polen geen tewerkstellingsvergunning aan te vragen om hier te mogen werken. Wel moeten zij zich melden bij het Centrum voor Werk en Inkomen. Zij moeten daar gegevens verstrekken over hun bedrijf, de identiteit van de werknemers en over de diensten die ze in Nederland willen verrichten. Dit wordt de meldingsplicht genoemd. Daarmee hoop SZW toch goed toezicht te kunnen houden.

Postbusondernemingen en uitzendarbeid zijn uitgesloten van de soepelere regels. Zij moeten dus wel nog tewerkstellingsvergunningen aanvragen.

De Arbeidsinspectie zal toezien op naleving van de nieuwe regelgeving. Ondernemers die onterecht geen tewerkstellingsvergunningen aanvragen, kunnen boetes krijgen van 8000 euro per werknemer. Het niet naleven van de meldingsplicht kost 1500 euro.

Lees ook Versoepeling regels voor dienstverleners nieuwe lidstaten
Meer informatie Publicatie in het Staatsblad

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.