Home

Achtergrond 181 x bekeken

Veerman toetst kavelruil volgens uitspraak Raad van State

Op 15 juni heeft de Raad van State een uitspraak gedaan over de vrijwillige kavelruil. Om aan alle voorwaarden te voldoen moeten er tenminste drie inbrengende èn ruilen partijen zijn. Dit levert in bijna 30 procent van de kavelruilen een probleem. De provincie Gelderland en Overijssel maakte zich daarover zorgen. Veerman vindt dat bij een kavelruil hier tijdig op kan worden ingespeeld.

Dit blijkt uit een brief die minister Veerman van LNV naar de provincies heeft gestuurd. Hij geeft hierin aan dat ook de Dienst Landelijk Gebied de uitspraak van de Raad van State moet respecteren. De minister heeft DLG laten onderzoeken in hoeveel gevallen in de periode 1 mei 2004 tot 1mei 2005 niet aan het criterium is voldaan. In Overijssel en Gelderland is dit in aantallen 30% en in oppervlakten 22%. Dit heeft echter geen gevolgen voor deze reeds goedgekeurde kavelruilen.

Bij toekomstige aanvragen zal echter nadrukkelijk worden getoetst op het criterium: drie inbrengende en ruilende partijen. De uitspraak heeft de regels iets scherper gemaakt, maar Veerman vindt dat aanvragers van de kavelruil kunnen inspelen op de uitspraak. Hij ziet dan ook geen reden om de regels aan te passen.

Meer informatie Brief van Veerman aan de provincie
Lees ook Diverse artikelen over kavelruil

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.