Home

Achtergrond

Veehouder bloot gras

Veehouder bloot grasland vlak voor winter

Met de blootmachine maait hij de pollen weg, zodat het grasland egaal wordt. "Door de pol­len weg te halen voorkom je dat on­gedierte zich hierin nestelt. Daardoor ontstaan er kale plekken in het gras­land. Die moet je later in het voorjaar weer bijzaaien", legt hij uit. Hooijer bloot zijn 22 hectare grasland twee tot drie keer per jaar. Hij doet dat in ieder geval één keer in de zo­mer en in de winter. Het bloten kost hem ongeveer anderhalf uur per hec­tare, maar dat heeft de veehouder er graag voor over. Zo houdt hij zijn grasland in een goede conditie. Hij houdt zeventig melkkoeien met bij­behorend jongvee. Foto Sjef Prins

Veehouder Arend Kreun (midden) plant met twee medewer­kers van hoveniersbedrijf De Batterijen hoogstamfruitbomen. Kreun heeft schapen en vleesvee en wil dat combineren met natuurbeheer en fruitteelt. De provincie Gelderland stimuleert de teelt van hoogstamfruit met een subsidie. Die bedraagt bijna 16 euro per boom per jaar, zegt Kreun. "Daar­mee is het niet winstgevend, maar de schapen kunnen er gewoon onder lopen." Kreun plantte twaalf rassen, waaronder de notarisappel en Dijk­manszoet. Hij mag de bomen niet bespuiten. Over twee jaar komt het fruit in de productie. De teler moet wel op zoek naar een afzetkanaal voor de appels. Foto William Hoogteyling

Medewerker Niek Grommers van proefbedrijf Kollumer­waard in het Friese Munnekezijl beoordeelt pootaardappelen op schurft. Het proefbedrijf heeft op 192 proefveldjes onderzocht in welke mate mest­stoffen invloed hebben op de aanwezigheid van schurft, zegt bedrijfsleider Kees Kristelijn. "We hebben acht meststoffen getest op drie rassen. De proef is gedaan op de kleigrond hier in Munnekezijl en op de zandgrond van het Hilbrands Laboratorium voor Bodemziekten in Wijster. Binnenkort komen de resultaten." Foto Jan Bouwman

Spruitenteler Eise Halsema uit Kloosterburen (rechts) sorteert met twee medewerkers spruiten. De teler oogst circa 90 procent B-spruiten. Over de prijsvorming is hij tevreden. Zeker nu de markt lijkt op te lopen. De A-tjes brengen 32 cent op per kilo, de B’s 30 en D-spruiten leveren 50 cent op. De piek in de aanvoer lijkt ge­weest doordat telers in het zuidwesten snel hebben geoogst. Met de vraag voor Kerstmis voor de deur is dat een goed uitgangspunt. Halsema teelt op 26 hectare en stopt in december. Foto Jan Bouwman

Op het dak van de nieuwe jongveestal van Kees en Berta Haalboom worden golfplaten gelegd. Afgelopen weekeinde zette een wolkbreuk de stal blank. De bouw heeft hier echter niet om stilgelegen. Terwijl de stal werd leeggepompt, ging men buiten gewoon verder. Inmiddels staat er nog maar een klein laagje water in de stal en wordt er weer gemetseld. De be­doeling is om in de eerste week van januari de kalveren in de stal te hebben. Haalboom heeft een bedrijf met 400 vleesvarkens en 100 stuks vleesvee. De nieuwe stal biedt plaats aan 308 stuks jongvee. Foto Sjef Prins

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.