Home

Achtergrond 236 x bekeken

Uitbreiding champignonkwekerij is vervaardiging van een nieuw goed

Een champignonkweker breidde zijn kwekerij een aantal jaren geleden uit. Nu hij uit de landbouwregeling stapt en in de normale BTW heffing betrokken wil worden, verzoekt hij om herziening van de BTW over de verbouwingskosten. De inspecteur staat dit niet toe, het Gerechtshof Den Bosch echter wel.

De champignonkweker die tot nu toe onder de landbouwregeling valt, opteert op 1 juli 2000 voor de normale heffing van BTW. Hierbij verzoekt hij om herziening van voordruk op de ingrijpende verbouwingen en uitbreidingen van de kwekerij die in 1995 en 1996 hebben plaatsgevonden. Bij deze verbouwing veranderd de interne indeling en verdubbeld het oppervlak van de champignoncellen.

De champignonkweker krijgt die herziening ambtshalve, maar het teruggegeven bedrag, à € 7.639 wordt later weer nageheven. De belastinginspecteur stelt zich na een FIOD-onderzoek alsnog op het standpunt stelt dat destijds geen vervaardigd goed is ontstaan in de zin van de Wet op de omzetbelasting. De destijds gemaakte kosten zouden hierdoor als diensten worden gezien en dat kan niet tot herziening leiden.

Hof Den Bosch beslist echter dat wel van een belaste vervaardiging van een nieuw goed sprake is geweest. De kwekerij is zeer veel groter geworden, heeft een ander aanzien gekregen en ook overigens is er veel veranderd. Bovendien kan de uitbreiding met nieuwe cellen als een afzonderlijk vervaardigd goed worden aangemerkt omdat die cellen zelfstandig geëxploiteerd kunnen worden. De naheffingsaanslag wordt dan ook verminderd tot € 46.

Meer informatie Volledige uitspraak van het Hof Den Bosch

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.