Home

Achtergrond 459 x bekeken

Natuurgrond gat in mestwet, zeker 70.000 hectare buiten nitraatrichtlijn

Natuurgronden vormen een gat in de nieuwe mestwetgeving. Op 70.000 tot 80.000 hectare kan wel mest worden afgezet, terwijl deze grond niet onder de Europese nitraatrichtlijn valt. Daarmee hoeft zo’n 10 miljoen kilo stikstofafzet niet aan Brussel te worden verantwoord. Het ministerie van landbouw bevestigt dat natuurgrond is vrijgesteld.

Op circa 50.000 hectare natuurgrasland van Staatsbosbeheer en recreatieschappen, mag nog tot 170 kilo stikstof en 70 kilo fosfaat uit dierlijke mest worden gebruikt. Dat stelt minister Cees Veerman voor in het Besluit Gebruik Meststoffen. Daarmee zijn deze gronden goed voor 8,5 miljoen kilo stikstof plaatsingsruimte. Op de overige gronden mag meestal minder mest worden gebruikt.

Omdat natuurgronden niet onder de nitraatrichtlijn vallen, mogen boeren deze hectares ook niet opvoeren voor een derogatie. Mest die op natuurgrond komt, geldt als afvoerpost.

Natuurgronden zijn hierdoor aantrekkelijker worden voor boeren. Veel boeren kunnen de extra plaatsingsruimte, op met name de natuurgraslanden, best gebruiken en pachten er daarom graag wat hectares bij. Meestal van Staatsbosbeheer, want deze organisatie bezit 30.000 hectare natuurgrasland waar geen beheersregime op zit. Ook de schappen hebben vanuit boerenperspectief aantrekkelijke natuurgraslanden. De 30.000 hectare van Natuurmonumenten en andere particuliere organisaties zijn meestal minder aantrekkelijk omdat daar veelal wel een beperkend beheersregime op zit.

De Tweede Kamer moet binnenkort uitmaken of het voorstel van Veerman door kan gaan.

Meer informatie Wijziging Besluit Gebruik Meststoffen

(Bron: AgD / Agrocount)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.