Home

Achtergrond

Minder subsidie voor kleinschalige bio-oliecentrales

Minister Brinkhorst van Economische Zaken heeft de nieuwe subsidiebedragen voor kleinschalige biomassa bekend gemaakt. Ondernemers met een centrale voor bio-olie met een vermogen tussen de 10 en 50 megawatt, gaan er op achteruit.

Dat schrijf Brinkhorst aan de Tweede Kamer. Uit onderzoek van de Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en Kema blijkt volgens de minister dat de onrendabele top voor bio-olie bij deze centrales aanzienlijk lager ligt dan het huidige subsidiebedrag van 9,7 cent per kWh. Daarom verlaagt hij dit naar 6 cent.

Het nieuwe bedrag is alleen van toepassing op nieuwe installaties en geldt met terugwerkende kracht vanaf 6 oktober van dit jaar. Ook in 2006 en 2007 worden deze cijfers gebruikt. De overige subsidiebedragen blijven gelijk.

Subsidie voor duurzame elektriciteit is afhankelijk van de onrendabele top. Dat is het verschil in kostprijs tussen conventionele en duurzame energie-opwekking. De onrendabele top varieert per opwekkingsmethode omdat de kostprijs voor verschillende vormen van energie sterk uiteenlopen. ECN en Kema berekenen dit verschil elk jaar opnieuw

Meer informatie Brief van minister Brinkhorst

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.