Home

Achtergrond 172 x bekeken

Dierwelzijn niet van belang voor IPPC en Wav

Zowel de Europese richtlijn voor geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging (IPPC) als de Wet ammoniak en veehouderij (Wav) laten geen afweging toe tussen milieubelang en dierwelzijn. Dat zegt afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Een houdster van pluimvee en schapen kreeg in maart van dit jaar een vergunning van de gemeente om haar inrichting te veranderen. Daarmee kon de mestbandbatterij met geforceerde mestdroging in een aantal stallen worden vervangen door een volièresysteem. Het aantal kippen veranderde niet.

De Raad van State vindt echter dat de vergunning onterecht is verleend. Hoewel op grond van de Wav toestemming voor de wijziging niet geweigerd kan worden omdat er geen sprake is van een uitbreiding van het aantal dieren, betoogt de Raad dat de gemeente verkeerd zit.

Volgens vaste jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie moet het nationale recht zoveel mogelijk worden uitgelegd in het licht van de richtlijn. En omdat de wijziging een aanzienlijke toename van de verontreiniging met zich meebrengt, ziet de Raad met het oog op de IPPC-richtlijn grond om het besluit van de gemeente te vernietigen.

Het argument van de pluimveehoudster dat de nieuwe installatie diervriendelijker is dan de bestaande, doet niet ter zake. Zowel de richtlijn als de Wav laten geen afweging tussen milieubelang en dierwelzijn toe. Dat laatste speelt dus geen rol.

Meer informatie Uitspraak van de Raad van State

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.