Home

Achtergrond 178 x bekeken

Bedrijfsstaking per 1 mei 2000 volgens oude regels landbouwvrijstelling

Overgang van bewoonde woning op 1 mei 2000 van agrarische onderneming naar privé volgens regels oude landbouwvrijstelling. In de minnelijke taxatie zijn de verkeerde waardebegrippen gehanteerd, waardoor het Gerechtshof de waarde in bewoonde staat naar boven bijstelde.

In deze zaak heeft een, inmiddels overleden, agrariër op 1 mei 2000 zijn onderneming gestaakt. De woning met aanhorigheden zijn daarop naar zijn privé-vermogen overgegaan. De agrariër had op basis van een minnelijke taxatie de waarde in verpachte/verhuurde staat bepaald op 60%. De inspecteur had echter conform het Besluit van 16 mei 2001 een percentage van 65% aangehouden. In beroep stelt hij voorts dat hij op de ondergrond ten onrechte de landbouwvrijstelling heeft toegepast en verlangt interne compensatie.

Het Hof beslist dat de inspecteur wat de interne compensatie betreft vooruit loopt op een wetswijziging die pas op 27 juni 2000 is ingegaan. Deze kwestie speelt zich eerder af, waardoor dit nog volgens de oude regels moet worden afgehandeld. Bij de minnelijke taxatie zijn echter de verkeerde waardebegrippen gehanteerd. De taxatie vermeldt de waarde in verhuurde cq. verpachte staat en baseert daarop het percentage van 60% van de vrije waarde. Het Gerechthof redeneert echter dat de zittende huurder altijd bereid is meer te betalen dan de prijs die in verhuurde staat wordt betaald. Het Hof gaat met de inspecteur mee en bepaald de waarde bij voortgezette zelfbewoning op 65% van de vrije waarde.

Door de verkeerde waardebegrippen bleef de aanslag dus uiteindelijk toch gehandhaafd, omdat via de omweg tot 65% van de vrije waarde is gekomen.

Meer informatie Volledige uitspraak van Gerechtshof Arnhem

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.