Home

Achtergrond

ABN Amro: quotumprijs daalt na ontkoppeling

De prijzen van melkquotum zullen in de loop van 2007 aanzienlijk dalen. Dat voorspelt de ABN Amro in een rapport over de toekomst van de melkveehouderij. Voornaamste reden: de ontkoppeling van de melkpremie.

Breekpunt in de ontwikkeling van melkquotumprijs is in de visie van de bank de datum 31 maart 2007. Dat is de peildatum waarop de Europese Unie de toekomstige bedrijfstoeslagen voor melkveehouders vaststelt. De huidige melkpremie wordt op dat moment losgekoppeld van de feitelijke melkproductie. Deze ontkoppelde premie verandert dan in een toeslag per bedrijf.

Dat moment is volgens de analisten van ABN Amro het moment waarop de quotummarkt langzaam zal veranderen. De bank voorziet dat veehouders met een hoge kostprijs zich op nieuwe situatie zullen beraden, vooral als tegen die tijd ook de melkprijs verder onder druk komt te staan. Er wordt dan een toename van het aanbod van quota verwacht en dus een prijsdaling.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.