Home

Achtergrond

Wekeneis omlaag voor seizoensarbeiders

Voor seizoensarbeiders wordt het moeilijker om een WW-uitkering te krijgen. Daartoe heeft het ministerie van SZW een einde gemaakt aan de verlaagde wekeneis voor seizoenarbeiders. In plaats van 16 moeten ze nu minimaal in 26 van de voorgaande 36 weken hebben gewerkt. De geplande invoeringsdatum is 1 april 2006.

Werknemers die werkloos worden, krijgen nu pas een WW-uitkering als ze van de voorgaande 39 weken in 26 weken hebben gewerkt. Die wekeneis wordt scherper, waardoor het voor mensen die afwisselend wel en niet werken iets moeilijker wordt om in de WW te komen.

De definitie van een gewerkte week blijft ongewijzigd. Dat betekent dat ten minste één dag in de week werken, ongeacht het aantal uren, als een gewerkte week wordt aangemerkt. Het voorstel van de SER om de voorwaarde in te bouwen dat er in die week minstens 5 uur moet zijn gewerkt, heeft de minister van SZW dus niet overgenomen.

Meer informatie Wetswijziging en toelichting

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.