Home

Achtergrond

Voortzettingssubsidie biologische landbouw gebaseerd op tarieven Skal

Boeren en tuinders die overstappen naar biologische bedrijfsvoering krijgen vanaf volgend jaar financiële steun van het ministerie van LNV. Minister Veerman wil dat agrariërs die omschakelen vijf achtereenvolgende jaren een vast bedrag krijgen voor de dekking van de kosten die voortvloeien uit het aangesloten zijn bij Skal.

Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. Veerman benadrukt dat zijn voorstel onder voorbehoud is. Eerst moet de Europese Commissie toestemming verlenen voor het plan. Met de regeling wil Veerman de ‘maatschappelijke waardering uitdrukken voor de bijdrage die biologische boeren leveren aan een goede kwaliteit van het milieu, dierenwelzijn en landelijk gebied’.

Dat het ministerie van plan is deze zogeheten voortzettingssubsidie in te voeren, is al langer bekend. De voorwaarden worden echter aangepast. In eerste instantie wilde Veerman dat de regeling zou worden gekoppeld aan het oppervlak waarop gewassen worden geteeld. Deze hectaretoeslag brengt echter veel administratieve lasten met zich mee en komt bovendien met name ten goede aan boeren met veel grond.

Voor de voortzettingssubsidie heeft LNV vier miljoen euro gereserveerd. Het ministerie hoopt dat Brussel dit bedrag zal verdubbelen. Als er budget overblijft, wordt dit besteed aan de openstelling van de Kaderregeling Kennis en Advies voor de biologische landbouw.

Lees ook KKA voor bio-boeren opengesteld vanaf 29 juni
Meer informatie Brief van Veerman

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.