Home

Achtergrond 389 x bekeken

Stro voor kalveren

Gronings tarwestro voor Friese kalveren

Met een schort voor lost fouragehandelaar Chris Kuipers uit het Groningse Zuidhorn 250 pakken tarwestro bij de Friese veehouder Berend Oenema in Joure. Het stro is afkomstig van een akkerbouwer uit Delfzijl. Het was een van de weinige partijen tarwestro die de handelaar nog op de kop kon tikken. ”Het is momenteel krap. Dat komt doordat de zachte winter geen ideale groeiomstandigheden voor de tarwe bood”, stelt Kuipers. Ook de hevige regenval heeft de groei geen goed gedaan. De veehouder gebruikt het stro in de stallen voor het jongvee. Foto Alex de Haan

Voedingsmiddelenconcern Unilever sluit drie fabrieken in Nederland. Het gaat om de vestigingen in Delft, Loosdrecht en Vlaardingen. Deze vestigingen doen hun poorten dicht voor het einde van 2008. Door de ingreep verliezen ongeveer 474 medewerkers hun baan. Gedwongen ontslagen sluit Unilever niet uit, zo maakte de onderneming gisteren bekend. De productie van de vestigingen worden door andere fabrieken in Europa overgenomen. Zo wordt de productie van Calvé-pindakaas overgeheveld van Delft naar Rotterdam.
Unilever sluit de drie vestigingen omdat er overcapaciteit is. Bovendien is de productie elders in Europa goedkoper. Foto ANP

Akkerbouwer Jan-Kees Kool in het Groningse Warffum heeft gisteren zijn laatste uien gerooid. Hij teelt 15 hectare uien op een bouwplan van 140 hectare eigen land en 40 hectare gehuurd land. ”Normaal zijn we half augustus klaar met rooien,” vertelt Kool. Het rooien ging op het laatst wel mooi. De grond was toen mooi opgedroogd. We hebben de rollen op de rooier 50 millimeter wijd gezet om de rotte uien kwijt te raken.” Door de vele neerslag in juli is de stand van het gewas wisselend, vindt Kool. ”Er zijn plekken waar we een goede opbrengst halen. Op de plekken waar de uien veel last hebben gehad van de neerslag hebben we maar weinig uien gerooid.” Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.