Home

Achtergrond 472 x bekeken

Rodeovarken

Bezoeker landbouwbeurs op een rodeovarken

Een bezoeker van de Landbouwvakbeurs in Den Bosch probeert zich in het zadel te houden van een rodeovarken in de stand van Schippers Bladel. Het bedrijf vierde tijdens de beurs zijn veertigjarig bestaan. Samen met vakblad Varkens voerde het bedrijf tijdens de beurs een actie ten behoeve van de stichting Kika (kinderen kankervrij). Woensdag en donderdag konden prominenten uit de sector tegen elkaar fietsen op de fietsbaan van het programma Holland Sport. Bezoekers konden inzetten op hun favoriet.
Gisteravond werd het rodeovarken ingezet. Prominente varkenshouders mochten hun kunnen vertonen en het publiek kon inzetten. Schippers en Varkens verwachtten gistermiddag een bedrag van ongeveer 35.000 euro te kunnen overhandigen aan Kika. Foto Twan van Asseldonk

Akkerbouwer Jan Stoffel is bezig met het rooien van voederbieten. Op de foto zijn van links naar rechts een vakantiekracht, medewerker en vriend tussen buien door aan het werk. ”Het is essentieel met de hand te rooien, anders beschadig je de bieten teveel”, aldus Stoffel. De Groninger verbouwt de 15 are voederbieten tussen suikerbieten. Ze worden aan huis verkocht aan mensen met schapen en ander vee. ”De kwaliteit is perfect als je rekening houdt met het natte weer.” Foto Jan Bouwman

Berry Heebing controleert een geit van melkgeitenhouder Bennie Kaal op drachtigheid. De geitenhouder uit Doetinchem heeft samen met zijn vrouw Wilma een bedrijf met 700 geiten. De dieren staan jaarrond op stal. Dit jaar heeft hij speciale lampen in de stal laten monteren die het daglicht nabootsen. De dieren vreten daardoor beter en geven meer melk. De melkproductie van zijn geiten heeft recent overigens wel een tik gekregen als gevolg van bluetongue. De productie daalde daardoor met zo’n 5 procent. De geiten van Kaal hebben daarentegen geen vruchtbaarheidsproblemen als gevolg van bluetongue. Foto Erik van Aalst

Gerard de Bruin (r) is verantwoordelijk voor de zaailijn op het groenteopkweekbedrijf Holland Plant in Bergschenhoek en controleert het zaaiproces. Hij wordt bijgestaan door twee medewerkers van een loonbedrijf, die na het machinaal zaaien het aantal zaden op de steenwolplug in de trays controleren. ”Met een pincet verwijderen ze dubbele zaden”, stelt Wim Willemse, directeur van het opkweekbedrijf. ”Vervolgens worden de trays afgevuld met vermiculite om te voorkomen dat de zaden uitdrogen.” Foto Roel Dijkstra

Gezinus Wiegman maait de laatste ronde luzerne voor de groenvoerderdrogerij Oldambt. Bij de drogerij is het druk. ”Er is veel aanbod van gras”, aldus een woordvoerder van de drogerij.
Het aanbod lijkt groter dan vorige jaren. Naar verwachting komt dat door het hoge prijsniveau van krachtvoer. De drogerij blijft zolang er aanbod is gras en luzerne drogen. ”Het hangt erg af van de weersomstandigheden. Vorig jaar hebben we tot in december gedroogd”, aldus de woordvoerder van Oldambt. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.