Home

Achtergrond 172 x bekeken

Ook onderzoek bij minder dan 350 nieuwe varkensplaatsen

Voor de bouw van nieuwe stallen met meer dan 350 zeugen is een milieu-effectrapport nodig. Dat is ook het geval als het aantal nieuwe dieren onder die drempelwaarde blijft. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

Een varkenshouder had van het college van burgemeester en wethouders van Bergeijk toestemming gekregen voor de bouw van twee nieuwe stallen. Daarin wilde hij 590 zeugen houden. Een aantal belanghebbenden maakte echter bezwaar. Voordat het college toestemming gaf, had volgens hen een milieu-effectrapport opgesteld moeten worden.

De rechter heeft de belanghebbenden op dit punt gelijk. In het Besluit Milieu-effectrapportage 1994 staat dat een rapport moet worden opgemaakt bij de oprichting of uitbreiding van een inrichting bestemd voor het fokken, mesten of houden van 350 varkens of meer. Daaronder wordt ook de oprichting van een nieuwe installatie verstaan.

Het verweer van de boer dat het aantal nieuwe zeugenplaatsen niet boven de drempelwaarde uitkomt, doet volgens de Raad van State niet ter zake. Het gaat om het totale aantal dieren in de nieuwe stallen. De rechter vernietigt daarom het besluit van het college van Bergeijk.

Meer informatie Uitspraak van de Raad van State

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.