Home

Achtergrond 152 x bekeken

Onderzoek naar nieuw pachtprijsmechanisme

Minister Veerman (LNV) wil een nieuw pachtprijsmechanisme instellen dat meer in overstemming is met het opbrengend vermogen van de grond. Hij zal een commissie instellen die daar onderzoek naar gaat doen.

Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. In het nieuwe pachtbeleid wordt net als in de huidige situatie gewerkt met normen. Naar aanleiding van een motie van Kamerlid Myra Koomen (CDA) wil de minister wel laten onderzoeken of er een nieuw prijsbeheersingsmechanisme ontwikkeld kan worden.

Het ontwerp voor een gewijzigd pachtrecht ligt momenteel bij de Raad van State voor advies. Vorige maand stemde de ministerraad er mee in. Pas bij indiening bij de Tweede Kamer wordt de tekst van het voorstel openbaar. Dat geldt ook voor het advies.

De huidige pachtwet is volgens pachters en verpachters niet langer afdoende. Het is onoverzichtelijk, gecompliceerd en inflexibel. Het voorstel moet daar verandering in brengen. In de nieuwe wet wordt onderscheid gemaakt tussen losse pacht en bedrijfspacht. Alleen voor bedrijfspacht zal nog dwingend recht gelden. Losse pacht wordt geheel vrijgelaten.

Alle lopende pachtovereenkomsten zullen onder het overgangsrecht worden geschaard en vallen automatisch onder de nieuwe regels van de bedrijfspacht. Dit ongeacht of aan de nieuwe regels van bedrijfspacht wordt voldaan. Het huidige Pachtnormenbesluit blijft ook nog zes jaar van kracht.

Donderdag heeft overleg plaats tussen Veerman en de Kamercommissie van LNV over het nieuwe Pachtnormenbesluit. De Tweede Kamer heeft de wens uitgesproken er een brede discussie over het pachtbeleid van te maken.

Lees ook Nieuwe pachtrecht wordt opgenomen in het Burgerlijk Wetboek
Lees ook Concept voorstel nieuwe pachtwetgeving in lijn met eerdere mededelingen
Meer informatie Brief van Veerman

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.