Home

Achtergrond

Kalk voor groenbemesters

Thijs van den Goor maakt de spuitmonden van zijn mestverspreider schoon.

Thijs van den Goor verspreidt Betacal op een gemaaide groenbemester van akkerbouwer Rademakers in Holtum-Born in Zuid-Limburg.
Betacal is een bijproduct van de suikerindustrie. Het bevat veel kalk waardoor de zuurgraad van de grond kan worden verbeterd. Het bemesten met Betacal gaat daarom net zo lang door als de bietencampagne, zegt Van den Goor. Foto Twan Wiermans

Het loonwerk- en verhuurbedrijf Prins in het Groningse Pieterburen neemt deze week een nieuwe maishakselaar van NewHolland type FR9060 in gebruik. De werknemers krijgen eerst uitleg over de werking van de machine. ”De blazer zit bij dit type hakselaar dichter bij de messen”, legt directeur-eigenaar Sids Prins uit. “Daardoor raakt de machine minder snel verstopt.” Foto Jan Bouwman

Arie Bloed oogst in een aangenaam najaarszonnetje met de hand de wortelen op zijn Betuwse groentebedrijf. ”Ik heb een halve hectare wortelen, daarom is het niet nodig om een machine te laten komen”, vertelt de groenteteler. Bloed heeft een groentebedrijf met voornamelijk koolgewassen. Hij geeft aan dat de kwaliteit van de wortelen dit jaar uitermate goed is. ”We liggen met ons bedrijf in een hoog gebied, maar door de vele regen konden de wortelen goed groeien.” Volgens Bloed hebben sommige wortelen een lengte van 50 centimeter. De opbrengst ligt ook hoog, namelijk 60 tot 65 ton per hectare. Foto William Hoogteyling

Het bestuur van de internationale vaktentoonstelling Horti Fair, die nog tot en met vrijdag in de Amsterdamse RAI wordt gehouden, legt volgend jaar meer nadruk op kennisuitwisseling. Dat stelt de organisatie bij de plannen voor 2008. Meer workshops en seminars moeten de vakbeurs aantrekkelijker maken. Horti Fair zegt verder vast te houden aan het beursconcept. Wel merkt de beursorganisatie dat het aantal telers afneemt in Nederland. Van de 50.000 bezoekers is circa een kwart afkomstig van de Nederlandse teeltbedrijven. Foto Clement Mol

Het loonwerkbedrijf van Jaap Koopman is bezig 200-225 ton plantuien van een akkerbouwer uit Sint Philipsland in te schuren. Normaal gesproken gaan de uien rechtstreeks van het Zeeuwse land naar bakfabriek Denja. De fabriek heeft echter een capaciteitsprobleem. ”Dat komt vaker voor omdat de fabriek nooit precies weet hoeveel er komt”, aldus Koopman. ”De uien zijn al weken geleden gerooid en kunnen niet eeuwig op het land blijven. Het is zware grond, dus zoek je samen een oplossing.” Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.