Home

Achtergrond

Gras schudden

Gras wordt voor de laatste keer geschud

Hij heeft zestien hectare gemaaid. Het gras wordt maandag gehakseld en ingekuild. Vuulink kiest voor hakselen omdat hij de omstandigheden te nat acht voor balen persen en met de shovel inzamelen van de balen. Al bij het maaien en schudden kampte hij met drassige omstandigheden. "Als we met de shovel in de weer gaan, wordt het land helemaal snel zwart," vreest hij. Ondanks alle water dit jaar heeft Vuulink al een ruime en kwalitatief goede wintervoorraad aangelegd. Foto Sjef Prins

Leo te Lintelo, medewerker van de Twentsche Oliemolen die tussen Haaksbergen en Beckum staat, verwerkt het laatste koolzaad dat het bedrijf van Nederlandse bodem beschikbaar heeft. Johan Vogt, mede-directeur van de oliemolen, zegt dat de verwerking vooralsnog goed is verlopen. De oogst was wel wat minder dan normaal. "Dat komt door de warmte en droogte in het voorjaar. Daar hebben ook granen onder geleden." De verwerking ging half augustus van start. "Vorig jaar hadden we 2.300 ton koolzaad van Nederlandse bodem, nu 1.600 ton. Omdat we jaarlijks 8.000 ton koolzaad nodig hebben, we verwerken bijna 25 ton per dag, betrekken we de rest uit het buitenland." Koolzaad wordt wel steeds duurder, merkt Vogt. "Die prijs gaat mee met het graan. De producten, koolzaadolie en koek, leveren daarentegen ook steeds meer op." Volgende week wordt nieuw koolzaad geïmporteerd, waarmee de Twentsche Oliemolen aan de slag kan. Het schip uit Hongarije wordt maandag in de haven van Hengelo gelost. Foto Eric Brinkhorst

Het grazende jongvee op de hellingen van Gulperberg leverde gisterochtend een fraai beeld op in het Limburgse landschap. Terwijl de ochtendnevel langzaam optrekt uit het dal van de Gulp, wordt Gulpen zichtbaar. Foto Twan Wiermans

Onkruid, bemesting en nieuwe rassen stonden vanmiddag centraal tijdens een excursie in een peenveld op het bedrijf van Johan Punter in Slootdorp. In de informatiebijeenkomst stelde de werkgroep Peen Noord-Holland, namens LTO Groeiservice, peentelers op de hoogte van actualiteiten op hun vakgebied. Proeven met verschillende middelen en nieuwe soorten tonen aan wat voor de inidviduele teler een goede keuze kan zijn. Foto Wick Natzijl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.