Home

Achtergrond

Geen uitzondering op gebruiksnormen voor zwarte grond

Zwarte grond en aanvulgrond worden vanaf 1 januari als meststoffen aangemerkt. Dat zegt minister Veerman (LNV) in een reactie op kritiek van Wageningen UR.

Volgens de universiteit moet LNV zwarte grond en aanvulgrond als bodemverbeteraars beschouwen. Maar volgens Veerman is dat op basis van de nitraatrichtlijn niet mogelijk. Onder Minas was zwarte grond wel uitgezonderd.

Stoffen die de vruchtbaarheid van de bodem verbeteren hebben als doel de gewasgroei te stimuleren. Daarmee vallen ze onder de definitie van meststof in de Nitraatrichtlijn. Dat geldt ook voor zwarte grond en aanvulgrond.

Omdat niet alle stikstof in het eerste jaar beschikbaar komt, geldt voor organische meststoffen een werkingscoëfficiënt. Die geeft aan hoeveel procent stikstof uit de betreffende meststof meegeteld dient te worden. Voor alle compostsoorten, en dus ook voor zwarte grond, is dat tien procent. Samen met een fosfaatvrije voet biedt dit volgens Veerman voldoende ruimte om ook onder het nieuwe mestbeleid bodemverbeterende middelen te gebruiken.

Meer informatie Aanbevelingen van Wageningen UR en de reactie van Veerman

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.