Home

Achtergrond

Droog en zonnig

Goede stemming onder akkerbouwers door weer

Het droge en zonnige weer zorgt ervoor dat veel akkerbouwers het land opgaan. In het Groningse Vierhuizen wordt er volop geploegd en gezaaid. Mansholt's Veredelingsbedrijf ondervindt een drukke tijd door de ideale weersomstandigheden. "Iedereen wil nu zaaien, dus het is een komen en gaan van vervoerders die zaaigoed komen halen", zegt directeur Rypko Mansholt. Tevens geeft de akkerbouwer aan dat er een opgewekte sfeer heerst. "Iedereen is opgewekt en je merkt dat akkerbouwers er lol aan beleven", aldus Mansholt. Mansholt is zelf ook aan het ploegen en op de achtergrond is nog te zien dat ook op dit bedrijf de zaaimachine aan het werk is gezet. Foto Jan Bouwman

Vollegrondsgroenteteler Geert Krops uit Mussel oogst boerenkool, die hij met name aan de groothandel in de directe omgeving levert. "Zaterdag zijn we met het oogsten begonnen", zegt Krops. "De lichte nachtvorst heeft de kwaliteit van de kool, die dit jaar overigens uitstekend is, verbeterd. Vorig jaar hadden we om deze tijd door het zachte weer veel last van smet. Dit jaar is de kleur uitstekend en hebben we geen last van door schimmels aangetaste bladeren." Krops teelt ongeveer een halve hectare boerenkool. Het product weegt zo'n twee kilo. "De handel betaalt ongeveer 60 cent per kilo", vertelt Krops, die nog tot januari/februari wil blijven oogsten. Foto Harrt Tielman

De melkveehouders Henk en Bauke Van der Wal in het Friese Goingarijp hoeven het gras sinds enkele weken niet meer te maaien. Zij laten hun koeien nog elke dag buiten lopen. Daarnaast krijgen de dieren elke dag kuilgras. In het gras zitten nu onvoldoende voedingsstoffen. Het gras groeide dit jaar lang door, vanwege de hoge temparaturen.Vooral melkveehouders, die hun koeien altijd binnenhouden, waren daar niet altijd blij mee. De maatschap Van der Wal melkt dagelijks 50 tot 60 koeien. Foto Niels de Vries

Op het akkerbouwbedrijf van Meinne Noordhoek uit Kropswolde worden fabrieksaardappelen geladen door firma Nieboer uit Hoogezand. "Het laden verliep zonder problemen", vertelt Meinne Noordhoek (rechts). Noordhoek heeft een klein akkerbouwbedrijf met 4,5 hectare aardappelen en 4,5 hectare brouwgerst. De akkerbouwer geeft aan dat hij ook over de opbrengst tevreden is. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.