Home

Achtergrond 234 x bekeken

DLV waarschuwt voor vroege nachtvorst

Boomkwekers moeten de komende tijd extra oppassen voor vroege nachtvorst. Veel gewassen zijn door het relatief warme weer van de afgelopen weken volop gegroeid, maar nauwelijks afgehard.

Die waarschuwing geven Ard Hendrix en Wilco Dorresteijn van DLV Plant deze week in het vakblad De Boomkwekerij.

De twee teeltadviseurs wijzen er op dat zich in 2003 een extreem lage vroege nachtvorst voordeed in de laatste week van oktober. De thermometer wees in de regio Twente toen –8,5°C aan. Deze vroege nachtvorst veroorzaakte veel schade.Ook een ‘gewone’ vroege nachtvorst kan, volgens de adviseurs, schade geven aan bijvoorbeeld Buxus die lang is doorgegroeid of aan zachte containerteeltgewassen.

De DLV’ers adviseren om nachtvorstmelders en nachtvorstberegening nu te controleren op een goede werking. Meters kunnen worden geijkt in smeltend ijs, dat altijd 0°C is. Verder is het verstandig afdekmaterialen bij de hand te houden om gevoelige gewassen snel te kunnen beschermen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.