Home

Achtergrond

Brinkhorst verlaagt subsidie voor biomassaprojecten

De subsidie voor de bijstook van hout en reststromen uit de agrarische sector voor de winning van elektriciteit wordt fors verlaagd. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) kondigt dat aan in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Brinkhorst is verlaging van de steun nodig, omdat anders overstimulering dreigt.

Biomassacentrales die afvalhout of agrarische reststromen meestoken kunnen vanaf 1 juli 2006 nog maar rekenen op 2,5 cent per kilowattuur, in plaats van 6,6 cent. Eenzelfde bedrag geldt dan voor de bijstook van bio-olie. De subsidie voor het meestoken van schoon hout wordt gesteld op 6,1 cent per kilowattuur.

Ook kleinschalige biomassacentrales, die oliën en vetten van plantaardige en dierlijke herkomst verstoken, krijgen minder subsidie. Deze wordt per direct verlaagd van 0,097 naar 0,041 cent per kilowattuur. De subsidie is voorbehouden aan nieuwe projecten.

Brinkhorst kondigt daarnaast aan controles uit te voeren bij biomassaprojecten, waarvan het vermoeden bestaat dat zij overgestimuleerd zijn. De minister wil eventueel te veel uitgekeerde subsidie terugvorderen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Lees ook Minder subsidiemogelijkheden voor duurzame energie
Meer informatie Wijzigingsvoorstel van Brinkhorst

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.