Home

Achtergrond

Bloemkool oogsten

Half jaar lang 20 hectare bloemkool oogsten

Dat werd zijn grootste gewas, na onder andere pootgoed en zomertarwe. Hij oogst de bloemkool met drie Poolse uitzendkrachten. Half juni begon hij met de oogst. "Dat gaat met kleine beetjes", legt hij uit. "Wij doen een half jaar over onze 20 hectare. Bloemkool is geen bewaarproduct en wordt direct verkocht. Je hoeft dus niet met grote volumes aan te komen. Het is een arbeidsintensieve teelt. Daarbij gebruiken we geen chemische middelen en werken we met dierlijke mest." Voor zijn biologische omslag was hij gangbaar akkerbouwer. "Het leven is veel mooier zo." Foto Jan Bouwman

Melkveehouder Jochem de Jong (boven) zet 70 stuks jongvee over van de zomerpolder Meinesleat-Akkrumerrak naar de Haskerveenpolder. Op 1 november wordt het natuurgebied onder water gezet ten behoeve van onder meer ganzen. Foto Alex de Haan

Gasten bekijken de nieuwe opfokzeugenstal van de familie Rodenburg in Ter Aar. Het bedrijf hield een open dag, waar al met al veel mensen op af kwamen. De nieuwe stal heeft plaats voor 1.512 opfokzeugen over 13 afdelingen. Er is verder een restafdeling voor 54 dieren. De dieren worden gevoerd met een brijvoerinstallatie. Behalve opfokzeugen telt het bedrijf van Rodenburg (Rofok) 250 Topigs subfokzeugen, 1.096 vleesvarkens en 35 melkkoeien met jongvee. Er is 23 hectare grasland bij het bedrijf. Foto Engel Lameijer

Het loonwerkbedrijf Gras en Groenvoeders Hoogland uit het Friese Marrum haalde vandaag het laatste gras op met een container-hakselaar bij de maatschap Koning in het Groningse Warfstermolen. Volgens eigenaar Gjalt de Haan van het loonwerkbedrijf is het de laatste jaren niet uitzonderlijk meer om eind oktober nog gras te maaien. Dat is een gevolg van de hogere temperaturen. "We maaien eind oktober bij boeren die een grasoverschot hebben", vertelt De Haan. "Het gras gaat naar drogerijen." Foto Roelof Stroetinga

Boeren in Pampore oogsten saffraan-bloemen in dit Indiase deel van Kasjmir. De bevochten regio is een van de weinige plaatsen ter wereld waar saffraan groeit. Nederlanders van Growing Sales Exchange (GSE), een bedrijf uit Den Helder, leiden in het noordwesten van Afghanistan boeren op tot het kweken van saffraankrokussen. De saffraanteelt is zeer lucratief en de Afghaanse overheid promoot het als alternatief voor papaver. In november verwacht GSE 25 kilo te oogsten. Foto ANP

Een avontuurlijk ingesteld schaap in het Friese Vegelinsoord heeft zichzelf ontdaan van de kudde, die verderop rustig in een groen weiland graast. Tussen de maisrijen staat nog een grasgroenbemester waar het schaap van kan profiteren. De sporen die na de snijmaisoogst op het veld zijn achtergebleven, zijn door de regenbuien van begin deze week vol water gelopen. Foto Alex de Haan

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.