Home

Achtergrond 237 x bekeken

Aanvraag oppervlakten te laat ingediend; geen sprake van overmacht

In twee zaken besliste het College van Beroep voor het Bedrijfsleven dat er geen sprake is van overmacht. In één zaak wachtte de aanvrager op een extra bedrijfskaart in de tweede zaak wordt langdurige ziekte en vogelpest als argument aangevoerd. In beide zaken werd het beroep ongegrond verklaard.

De aanvraag voor de EU-hectaresteun moet normaal gesproken 15 mei door Laser zijn ontvangen. De regeling biedt echter nog een mogelijkheid om de aanvraag 25 kalenderdagen te laat in te dienen. Dan geldt er echter wel een korting van één procent per dag. Aanvragen die later binnenkomen, worden afgewezen tenzij er sprake is van overmacht. Dit is opgenomen in artikel 48 van de regeling. Op dit artikel wordt nogal eens een beroep gedaan, meestal zonder succes.

In de eerste zaak had een akkerbouwer de aanvraag pas begin 7 juni opgestuurd omdat hij nog wachtte op een extra bedrijfskaart. Volgens het college is dit echter geen overmacht. De aanvraag had gewoon pro forma ingediend moeten worden en de extra bedrijfskaart had later alsnog kunnen worden toegezonden.

In de tweede zaak was de aanvrager een maatschap. In het verweer voerde de maatschap aan dat een van de maten al een aantal jaren chronisch ziek is en dat zijn vader in de periode voor de aanvraag hartklachten kreeg. Tevens voerde zij aan dat het vervoersverbod ronden de vogelpest-uitbraak de bedrijfsvoering bemoeilijkte. Het college verklaart het beroep ongegrond. Aangezien slechts een van de maten ziek is en dit ook al langdurig het geval is, had de maatschap op tijd maatregelen kunnen nemen. Een beroep op het gelijkheidsbeginsel met twee vergelijkbare zaken gaat niet op. In de vergelijkbare zaken was er slechts één bedrijfshoofd en deze werd plotseling ziek. Ook het vervoersverbod vanwege vogelpest is geen overmacht. De vogelpest was al in februari uitgebroken en de maatschap had dus ruim voldoende tijd om alles te regelen.

Meer informatie Uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven
Meer informatie Uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.