Home

Achtergrond 246 x bekeken

Wijziging meldingsprocedure EIA en MIA

De bestaande meldingsprocedure voor de energie-investeringsaftrek (EIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA) kan leiden tot uitvoeringsproblemen. Daarom heeft staatssecretaris Wijn (Financiën) de regel dat een investering van een dochtermaatschappij door het moederbedrijf aangemeld moet worden, verduidelijkt.

De hoofdregel blijft bestaan. De aanmelding of aanvraag van een investering op naam van een investerende dochter die op het moment van investeren behoort tot een fiscale eenheid wordt geacht te zijn gedaan door de moedermaatschappij. Nieuw is dat als het bedrijfsmiddel wordt betaald of in gebruik genomen na verbreking van de fiscale eenheid, de aftrek kan worden opgeëist door de voormalige dochter die de investering heeft verricht. En als de dochtermaatschappij ondertussen is opgenomen in een nieuw moederbedrijf, kan die laatste de aftrek opeisen.

Ook nieuw is dat als een zelfstandige belastingplichtige vennootschap de aanmelding of aanvraag heeft verricht en nadien gaat behoren tot een fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting de aftrek kan worden opgeëist door de moedermaatschappij. Dan moet wel de betaling of ingebruikname van het bedrijfsmiddel plaatsvinden in de periode van de fiscale eenheid.

De nieuwe regels gelden ook voor de regelingen willekeurige afschrijving milieubedrijfsmiddelen en arbo-bedrijfsmiddelen. Het besluit is inmiddels van kracht.

Lees ook Onherroepelijke bouwvergunning niet noodzakelijk voor EIA
Lees ook Meer geld voor aftrek milieu-investeringen
Meer informatie Besluit van de staatssecretaris

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.