Home

Achtergrond 231 x bekeken

Verkorting beoordelingsprocedure MER gunstig voor ondernemers

Procedures voor de milieu-effectrapportages (MER) worden korter. Een beoordeling kan straks maximaal vier weken in beslag nemen in plaats van dertig. Dat leidt volgens het kabinet tot lastenverlichting bij het bedrijfsleven.

Vrijdag stemde de ministerraad in met dit voorstel van staatssecretaris Van Geel (Milieu) en minister Veerman (LNV). De nieuwe procedure wordt waarschijnlijk vanaf eind volgend jaar van kracht.

Voor bedrijven die MER-plichtig zijn, is de wijziging van de procedure goed nieuws. Doordat wettelijke inspraakprocedures worden verkort, hebben ondernemers sneller zekerheid. Wat de wijzigingen exact inhouden, wordt binnenkort bekend gemaakt.

Met de herziening van de procedure komt volgens de ministeries het zwaartepunt van de MER-beoordeling meer op plan- dan op projectniveau te liggen. Daarmee willen zij stimuleren dat de belangen van natuur en milieu al in de planfase van een project worden meegewogen.

Eerder deze maand is een wijziging van het Besluit milieu-effectrapportage in de Staatscourant gepubliceerd. Daarin staan weinig inhoudelijke veranderingen voor agrariërs. De wijziging was noodzakelijk om twee Europese richtlijnen in de Nederlandse wetgeving te implementeren.

Lees ook Nieuw besluit MER

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.