Home

Achtergrond

VNO-NCW: ‘Bedrijven te duur uit met ozb-rekening’

De onroerende-zaakbelasting (ozb) voor bedrijven stijgt dit jaar voor de vierde achtereenvolgende keer sterker dan voor burgers. Ondernemers kunnen een belastingaanslag verwachten die gemiddeld 5 procent hoger ligt dan in 2004. Voor burgers geldt een stijging van 3,6 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van VNO-NCW naar de ontwikkeling van de ozb in 175 van de 467 gemeenten. In 2002 was de lastenstijging voor bedrijven gemiddeld 4,9 procent en in 2003 betaalden ondernemers 5,8 procent meer dan het jaar ervoor.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er aanzienlijke verschillen in lasten per gemeente bestaan. Voor een bedrijfspand met een WOZ-waarde van 1,5 miljoen euro (in 2004) hoeft dit jaar in sommige gemeenten nog geen drieduizend euro betaald te worden, terwijl in andere plaatsen ruim tienduizend euro op de belastingaanslag staat.

VNO-NCW vindt dat de Tweede Kamer een einde moet maken aan de stijging van de ozb. Er moet volgens de werkgeversvakbond een wettelijk maximum worden ingesteld. Ook zouden gemeenten niet langer voor bedrijven een hogere ozb mogen rekenen dan voor woningen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.