Home

Achtergrond 213 x bekeken

Steviger kwekersrecht onder nieuwe Zaaizaad- en Plantgoedwet

Het wordt voor kwekers makkelijker om onrechtmatig gebruik van uitgangsmateriaal tegen te gaan door een civielrechtelijke procedure te beginnen. Dat blijkt uit de onlangs door de Tweede Kamer aangenomen Zaaizaad- en Plantgoedwet.

De eigenaar van het uitgangsmateriaal kan zo beslag laten leggen op het product. Vooral bij handel via veilingen zijn daar goede mogelijkheden toe. Daar is voor veredelaars controle makkelijker dan bij vrij verhandelde producten.

Het aanspannen van een civielrechterlijke procudere was wel al voor andere intellectuele eigendomsrechten, zoals het octrooi- en het auteursrecht, in de wet opgenomen. Voor het kwekersrecht kan alleen op grond van een vordering in het burgerlijk wetboek een procedure worden begonnen.

Plantum NL is blij met het wetsvoorstel. Volgens de branche-organisatie is de nieuwe wet transparanter dan zijn voorganger uit 1967. Zo wordt de procedure tot de verlening van een kwekersrecht losgekoppeld van de procedure tot toelating van een ras op de nationale rassenlijst. Voor beide zaken kan de kweker wel terecht bij dezelfde Raad voor Plantenrassen, waarin straks de Raad voor het Kwekersrecht wordt opgenomen.

In de nieuwe wet staan weinig inhoudelijke veranderingen. De criteria voor een aanvraag en de duur van het kwekersrecht blijven hetzelfde.

Voordat de wet van kracht wordt, moet deze nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. Plantum NL verwacht dat dit geen problemen op zal leveren.

(Bron: Agrarisch Dagblad)

Meer informatie Voorstel nieuwe Zaaizaad en Plantgoedwet
Meer informatie Raad voor het Kwekersrecht

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.