Home

Achtergrond

Meer ondernemers toegang tot alternatieve arbeidsongeschiktheidsverzekering

Moeilijk verzekerbare zelfstandigen komen voortaan ook in aanmerking voor de alternatieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Dat schrijft minister De Geus maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om zelfstandigen die herkeurd zijn en weer volledig aan het werk kunnen en zelfstandigen met een particuliere verzekering met een eindleeftijd lager dan 65 jaar. Voor de eerste groep geldt dat zij zich bij binnen drie maanden nadat de uitkering is beëindigd bij een verzekeraar moeten melden. De tweede groep kan zich tussen 1 februari en 15 mei inschrijven.

Andere ondernemers met een verhoogd gezondheidsrisico kunnen al langer gebruik maken van de alternatieve verzekering. Deze is door verzekeraars in het leven geroepen in het kader van de afschaffing van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) halverwege vorig jaar. Sindsdien moeten zelfstandige ondernemers zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten bij een particuliere verzekeraar.

Omdat dit voor ondernemers met een verhoogd gezondheidsrisico problemen zou kunnen opleveren, is de alternatieve verzekering ontwikkeld. Worden zij voor de gewone verzekering geweigerd of alleen met uitsluitingen of extra premie geaccepteerd, dan komen zij in aanmerking voor een alternatieve verzekering. Deze vangnetregeling is nu ook voor de twee andere groepen moeilijk verzekerbare zelfstandigen opengesteld.

Lees ook Zelfstandigen met gezondheidsrisico's krijgen alternatief voor WAZ
Lees ook Eerste Kamer stemt in met afschaffing WAZ
Meer informatie Brief van De Geus aan de Tweede Kamer

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.