Home

Achtergrond 290 x bekeken

Meer controles illegale arbeid tuinbouw

Tuinders met illegale arbeiders in dienst lopen dit jaar een groter risico betrapt te worden dan in 2004. De Arbeidsinspectie schroeft het aantal controles in verschillende sectoren met een derde op naar achtduizend. Een groot deel daarvan zal plaatshebben in de tuinbouwsector.

Dat blijkt uit het Jaarplan Arbeidsinspectie 2005 dat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Naast illegale arbeid richt de Arbeidsinspectie zich op gevaarlijke stoffen, zware lichamelijke belasting, gevaarlijke machines, geestelijke belasting en valgevaar.

Sinds 1 januari kan de Arbeidsinspectie ook zelf boetes opleggen. Die zijn dit jaar fors omhoog gegaan. Per illegaal werknemer betaalt een tuinder € 8.000. Vorig jaar bedroeg de boete nog € 1.000.

LTO is bang dat tuinders juist meer met illegale arbeiders gaan werken. Het plan van staatssecretaris Van Hoof (SZW) om het aantal tewerkstellingsvergunningen te beperken, dwingt hen daartoe. De belangenorganisatie vindt dat buitenlandse seizoensarbeiders hard nodig zijn omdat het aanbod van Nederlandse medewerkers tekort schiet.

Maar volgens Van Hoof worden Nederlandse werklozen van de markt verdrongen door werkvergunningen voor duizenden Polen. Onlangs bleek dat vorig jaar ruim 25.000 (waarvan 16.000 in de land- en tuinbouw) tewerkstellingsvergunningen voor buitenlandse werknemers zijn verleend, terwijl gerekend werd op 10.000. Om de land- en tuinbouw toch aan voldoende medewerkers te helpen, wil Van Hoof Nederlandse werklozen via een detacheringsbureau in de sector aan het werk zetten.

Lees ook Boetes voor illegaal werk fors verhoogd
Meer informatie Jaarplan Arbeidsinspectie 2005

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.