Home

Achtergrond

LTO biedt wijzigingsvoorstellen mestwet aan Tweede Kamer aan

Voor maïsteelt dienen twee gebruiksnormen in het nieuwe mestbeleid te worden opgenomen. Naast de bestaande norm voor maïs op derogatiebedrijven, moet er ook een worden opgesteld voor de overige ondernemingen.

Dat schrijft LTO Nederland in een brief met wijzigingsvoorstellen voor het nieuwe mestbeleid. Deze is woensdag tijdens een debat over het wetsvoorstel aangeboden aan de Tweede Kamer.

Volgens LTO is het verschil in bemesting van maïs op melkvee- en akkerbouwbedrijven erg groot. Het perceel van een melkveehouder is vaak goed bemest, terwijl een akkerbouwperceel meestal een minder rijk bemestingsverleden heeft. Dit onderscheid moet in de wet erkend worden, vindt de belangenorganisatie.

Verder pleit LTO vooral voor meer duidelijkheid. Zo moeten boeren inzicht kunnen krijgen in de onderbouwing van de excretiecijfers. Daar worden zij immers op afgerekend. Er moet daarom een handzaam document worden opgesteld waarin voor elke diercategorie wordt vastgelegd welke aannames en uitgangspunten aan de berekeningen ten grondslag liggen.

Ook wil LTO helderheid over de gebruiksnormen die vanaf volgend jaar verplicht zijn voor open teelten. Omdat het waarschijnlijk niet lukt alle normen voor 1 januari vast te stellen volgens dezelfde uitgebreide onderzoeken, moeten de sector- en praktijkspecialisten dat voor de maar doen voor de overgebleven teelten.

De belangenorganisatie is ontevreden over het uitrijdbeleid onder de nieuwe meststoffenwet. Vanaf volgend jaar mag in het najaar geen drijfmest meer worden uitgereden op bouwland. LTO pleit ervoor dit verbod op te heffen als er een vanggewas wordt geteeld.

Lees ook Handhaving nieuwe meststoffenwet lastig
Meer informatie De wijzigingsvoorstellen van LTO

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.