Home

Achtergrond 201 x bekeken

LEI: volume vleeskuikensector krimpt 15 tot 25 procent

De vleeskuikensector krimpt tot 2009 met 15 tot 25 procent. Dat concludeert het LEI in een onderzoek naar de toekomst van de Nederlandse pluimveehouderijsector. Voor de vleeskuikensector en de leghensector zijn zowel een optimistische als pessimistische inschatting gemaakt. Het productievolume in de leghensector blijft in het positiefste scenario gelijk; in het slechtste geval krimpt de sector met 15 procent. De inkomens staan in het negatieve scenario sterk onder druk.

Bij de optimistische variant wordt ervan uit gegaan dat er vertragingen optreden bij de WTO-onderhandelingen. Daardoor kan de invoerbescherming van de EU tot 2010 op het huidige niveau blijven. In beide scenario’s is wel rekening gehouden met hogere mestafzetkosten door een strenger mestbeleid. Ook is rekening gehouden met iets lagere mengvoerkosten. De energiekosten zullen daarentegen toenemen.

Volgens het LEI liggen de gezinsinkomens in een redelijk normaal jaar gemiddeld rond de €40.000 voor een leghenbedrijf en €30.000 voor een vleeskuikenbedrijf. In het positieve scenario blijft het gezinsinkomen tot 2009 op een vergelijkbaar niveau. In de vleeskuikenouderij kan het zelfs nog toenemen tot €40.000. In het negatieve scenario daalt het inkomen tot €11.800 op vleeskuikenbedrijven en €5.000 op leghenbedrijven.

Meer informatie Download het rapport

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.