Home

Achtergrond

Fiscale stimulering innovaties vergroot

Analyses van de technische haalbaarheid van eigen innovaties komen dit jaar ook in aanmerking voor belastingaftrek op basis van de Wet bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Daarmee wil het kabinet de succesvolle toepassing van vernieuwingen stimuleren.

Daarnaast is dit jaar de urendrempel voor zelfstandigen verlaagd. Zelfstandige ondernemers die gebruik willen maken van de WBSO moeten minimaal 500 uur per jaar besteden aan speur- en ontwikkelingswerk (S&O). Tot nu toe gold een drempel van 625 uur.

Onlangs heeft minister Brinkhorst (Economische Zaken) aangekondigd dat het begrip ‘technisch wetenschappelijk onderzoek’ wordt verruimd. In de nieuwe definitie hoeft onderzoek niet altijd te leiden tot een fysieke toepassing om toch recht te hebben op belastingaftrek.

De WBSO-regeling is bedoeld om MKB-ondernemers meer te laten investeren in vernieuwing. Ook agrariërs die geld steken in onderzoek en ontwikkeling, bijvoorbeeld in het kader van klassieke veredeling, kunnen daarvan profiteren. De WSBO compenseert een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk. Om in aanmerking te komen voor belastingaftrek is een S&O-verklaring vereist.

De aanvraagtermijn voor het eerste half jaar van 2005 is inmiddels gesloten. Wel kunnen nog tot 2 juni aanvragen voor de tweede helft van het jaar worden ingediend.

Lees ook Antwoord op de meest gestelde vragen over de WBSO
Lees ook Meer geld voor speur- en ontwikkelings- werk in nieuw belastingplan

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.