Home

Achtergrond

Dwangsom wegens overtreding vernietigde vergunning

Een grote varkenshouder in Kerk Avezaath moet de gemeente Buren een boete van € 165.000 betalen omdat zijn bedrijf groter is dan volgens de milieuvergunning toegestaan. Dat de vergunning inmiddels is vernietigd, vindt de Hoge Raad niet ter zake doen.

In april 1999 krijgt varkensbedrijf De Knorhof een vergunning voor uitbreiding van zijn onderneming. Maar als later blijkt dat de aanvullende vergunning zelfs een beperkter gebruik van de bedrijfsruimten toestaat dan de varkenshouder in de oude situatie gewend is, wordt de vergunning vernietigd.

Inmiddels heeft de gemeente Buren De Knorhof een aantal dwangsommen opgelegd wegens het niet nakomen van de verplichtingen volgens diezelfde vergunning. Onzin, vindt de varkenshouder. De vergunning is immers vernietigd. Toch krijgt hij van de rechtbank, en later in hoger beroep bij het gerechtshof in Arnhem, geen gelijk.

Ook in cassatie bij de Hoge Raad heeft de varkenshouder geen succes. Volgens Raad is de dwangsom gerechtvaardigd omdat de oplegging ervan is niet aan te merken als rechtsgevolg van de aanvullende vergunning. Het dwangsombesluit kan daarom niet hetzelfde lot delen als de vergunning.

Meer informatie De uitspraken van de Hoge Raad en het gerechtshof

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.