Home

Achtergrond 231 x bekeken

Dekker heeft twijfels over ontwikkelingsrechten

Minister Dekker (Vrom) twijfelt over het nut van verhandelbare ontwikkelingsrechten. Ook denkt ze dat het systeem mogelijk niet past binnen de huidige regelgeving. Wel steunt het ministerie een proef in de provincie Limburg. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

De discussie over ontwikkelingsrechten is in december aangezwengeld door het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Dat publiceerde een rapport waarin het stelde dat het systeem past binnen het streven van minister Dekker naar versterking van de mogelijkheden voor grondbeleid op regionaal niveau. De provincie Limburg wil een proefproject opstarten met verhandelbare ontwikkelingsrechten.

Het systeem wordt in de Verenigde Staten al toegepast. De doelstelling ervan is bestaande ongewenste bouwrechten in het buitengebied af te kopen in ruil voor het toestaan van bebouwing op aangewezen locaties. Daartoe deelt de lokale of regionale overheid een gebied in twee stukken. Een deel wordt opengehouden en in het andere gedeelte mag bebouwing worden geconcentreerd.

Ter compensatie van de gebruiksbeperking in het open gebied deelt de overheid ontwikkelingsrechten uit aan grondeigenaren. Die kunnen de rechten elders uitoefenen of verkopen. Banken en makelaars bemiddelen bij de verkoop van de rechten aan projectontwikkelaars en bouwondernemingen.

Meer informatie De brief van Dekker aan de Tweede Kamer
Meer informatie Het LEI-rapport

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.