Home

Achtergrond 232 x bekeken

Brabant ondersteunt verplaatsing kassen

De provincie Noord-Brabant trekt een bedrag uit van €27 miljoen om circa 130 kassen uit de GHS landbouw en AHS landschap te verplaatsen. Deze zouden een plek moeten krijgen in de doorgroei- en vestigingsgebieden voor glastuinbouw. Als de EU het plan goedkeurt, gaat de regeling begin 2006 open. Hiermee wil de provincie actief een bijdrage leveren aan de reconstructiedoelstellingen.

Naast de 130 kassen die de provincie helpt verplaatsen, zijn er circa 20 kassen in de Ecologische Hoofd Structuur. Daarvoor stelt het Rijk geld beschikbaar. Verder zijn er nog 250 kassen in de agrarische hoofdstructuur die voor sanering in aanmerking komen. Daarvoor zijn nog geen middelen voorhanden. Wel is de zogenoemde B-sec-regeling voor zowel intensieve veehouders als glastuinders beschikbaar. Deze regeling opent dit voorjaar.

De provincie trekt voor 2006 een bedrag uit van €12 miljoen. De kans is groot dat tijdens de eerste openstelling meer belangstelling is dan budget. Dan wordt via een puntensysteem gekeken welke bedrijven de beste kaarten hebben. Onder andere op basis van de leeftijd van de kas, de ontwikkelingsmogelijkheden elders en de mate van gevolgen voor de natuur en het landschap.

Bedrijven die willen verplaatsen kunnen terecht op aangewezen doorgroei- en vestigingsgebieden. Een aantal van deze gebieden zijn in een ver gevorderd stadium, zoals in Asten en Steenbergen. In een aantal andere gebieden zal het langer duren voordat er mogelijkheden voor vestiging zijn, zoals in Dongen. De Tuinbouw Ontwikkelings Maatschappij (TOM) heeft inmiddels 350 hectare in bezit om nieuwe locaties te ontwikkelen. Volgens gedeputeerde Paul Rupp is dat voor de eerste periode voldoende.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.