Home

Achtergrond

Akkerbouwers in Hoekse Waard worden uitgekocht

Als het aan minister Dekker (Vrom) ligt, zullen akkerbouwers in de Hoekse Waard op termijn moeten worden uitgekocht. Ondanks felle kritiek van vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer houdt zij vast aan de aanleg van driehonderd hectare bedrijventerrein in dat gebied.

Dat bleek maandag tijdens een marathondebat over de Nota Ruimte. CDA, VVD en LPF vinden een terrein van 180 hectare voorlopig voldoende. PvdA, GroenLinks en SP vinden dat zelfs teveel. Zij denken dat er rondom Rotterdam nog voldoende ruimte is.

Maar volgens minister Dekker (Vrom) heeft het gebied rond 2010 behoefte aan driehonderd hectare industrieterrein en later zelfs aan misschien duizend hectare. Voor landbouw is er dan geen plaats meer. Wel zegde het kabinet toe de grenzen van het Groene Hart niet te verplaatsen. Daarmee blijven veehouders in het gebied gespaard.

Dat de Nota genoeg stof tot discussie zou opleveren, was vooraf bekend. Vanaf het moment van bekendmaking is er van alle kanten kritiek gekomen op de plannen van Dekker. Maandag dienden de Kamerfracties samen honderd wijzigingsvoorstellen in.

CDA en VVD dringen er bij het kabinet op aan minder strenge beperkingen te stellen aan bedrijven in de buurt van natuurgebieden. Zij pleiten voor een ja-mitsregime in plaats van het huidige nee-tenzijbeleid.

VVD-Kamerlid Geluk wil dat projectontwikkelaars extra bouwrechten krijgen in ruil voor investeringen in ‘maatschappelijke belangen’ zoals water, natuur, recreatie en landschap. De waardevermeerdering van een bestemmingswijziging van ‘groen’ naar ‘rood’ moet mede daarvoor ingezet worden. Ook pleitte Geluk voor meer duidelijkheid over de bestemming van vrijgekomen agrarische bebouwing.

Over ongeveer twee weken zal het kabinet antwoord geven op de ingediende moties. Het zal nog zeker een maand duren voordat de Nota Ruimte in de Kamer in stemming wordt gebracht.

Meer informatie Stenografisch verslag van AO over de Nota Ruimte
Meer informatie Nota Ruimte

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.